ARC sett fra St. Lucia

Da ligger vi i Rodney Bay og har stort sett fikset det som fikses skal. Da blir det tid til å reflektere over turen over. Det var i utgangspunktet ikke klart for meg at vi skulle seile ARC.  Jeg kunne like godt seilt over bare ved å gjøre oss klare og reise når det passet. Når jeg ble oppfordret til å bli med på ARC allikevel var det mest for å gi de som var opptatt av dette den ekstra tryggheten arrangementet gir.  Det jeg ikke var forberedt på var hvor hyggelig det var å være en del av dette. Det er som en stor familie og selv om vi ikke deltok på så mange arrangementer så følte vi at vi var en del av noe som var veldig hyggelig. Det å seile ut til start var veldig spesielt og de daglige posisjonsrapportene ga litt ekstra under overfarten.  Værmeldingene var også veldig presise og førte til at vi ikke brukte Predict Wind som jeg hadde planlagt.

Selv om jeg har seilt masse gjennom mange år har jeg ingen tidligere erfaring med en så lang overfart.  Hvordan det ville bli for oss 4 og seile sammen i 18 dager var spennende. Fasiten var at vi hadde en strålende tur. Vi tok hensyn til hverandre og samtidig tok vi alle vår del av ansvaret. Som skipper hadde jeg siste ord, men det aller meste gled av seg selv ved at hver enkelt så hva som skulle gjøres og gjorde det.

Vi var heldig med været og fikk ganske stabile forhold, samtidig er Fryd en veldig behagelig båt å seile med på havet.  Den er stabil, lettdreven og rask.

Det at den er stabil gjør at det er behagelig å være ombord selv i bra sjø og mye vind. Samtidig seilte vi konservativt, spesielt om natten, for å sikre at vi fikk hvile.  Kombinasjonen av god hvile og god mat gir et opplagt mannskap som igjen sikrer god stemning. 

Vi greide også å unngå å bli revet helt med i konkurransen. Det var så fristende å trykke til litt mer for å ta en eller to plasser til, men vi holdt igjen og det var bra. Denne type seiling krever mange blokker og mye tau for vi må stabilisere og ha reserver hvis noe ryker. Jeg hadde noe tykk selvklebende teflon ombord. Den var veldig nyttig for å forsterke skjøtene der de gnisset gjennom spinnakerbommen. Vi brukte til tider en blokk der, men de ble ødelagt ved at de smalt sideveis i bommen og sprakk.

På samme måte som avgangen var spesiell var ankomsten det også. Med velkomstkomitee ikke bare ved familie og venner av mannskapet som stod på brygga og ventet, men også hvordan ARC teamet tok oss i mot. Jeg forstår nå mer hvorfor enkelte seiler ARC gang på gang.