Bølger og sovestillinger

I går lørdag, frisknet vinden betydelig. Vi seilte med kun storseil med tre rev og surfet på store bølger.
Dette er forhold Fryd er glad i. Da løfter hun sin brede hekk og surfer med fin kontroll og god stabilitet.
Bølgehøyde er vanskelig og anslå, men meteorologene meldte ca 5 meter. Tror det regnes fra en slags middelhøyde.
Lars så en surf på 14,7 knop og det er ny rekord, så det gikk unna.

Nå er det natt og vi seiler igjen kun på storseil med to rev. Årsaken er at vi har platt lens. Vi ønsker ikke å ta ned storseilet i mørket og så lenge vi har god fart er gearingen begrenset. Men et forseil hadde vært bedre.

Når det er stor sjø blir bevegelsene i båten voldsommere. Da må nye sovestillinger utforskes. Vi har trange og gode sjøkøyer, men feks å ligge på siden fungerer ikke for du blir liggende og rulle frem og tilbake. Inntil et visst punkt fungerer stabilt sideleie, men når bevegelsene blir kraftigere blir mavesekken pumpende opp og ned og det er ubehagelig. Jeg synes det er ubehagelig å ligge på maven, så da er det bare ryggen igjen. Selv her er det problemer. Hvis du ligger med armene ned langs siden blir kroppen rullende oppå albuleddene og de blir såre. Så den eneste stillingen er «lid de parade» varianten med hendene på brystet og albuene godt ut til siden. Det tar en stund før kroppen din forstår at du har tenkt å sove slik, men så sover du godt og rolig.

I går da middagen med pasta carbonara stod i stekeovnen, gikk vi tom for gass. Under normale omstendigheter stiller man seg på badeplattformen og skifter gassflaske, men i stor sjø bakfra er det ikke så enkelt. Da var løsningen å henge med hodet ned i rommet og frenetisk skru flasker av og på. Men så kunne roen senke seg igjen og middagen ble fortært i skumringen.

Det er nå et enda kraftigere lavtrykk på vei enn det vi hadde i går. Opprinnelig skulle det truffet oss i kveld søndag og blåse gjennom natten, men nå ser det ut til å komme omtrent når det lysner mandag morgen. Det vil blåse bakfra så vi tar ned storseilet før det mørkner i kveld slik at vi kan seile kun på et revet kutterseil når været kommer. I morgen blir nok en heftig dag, men det er bra vi får det i dagslys for da kan vi lettere vurdere sjøene og generelt følge med. Fryd er bygget for å tåle mye mer enn det så vi må bare passe på at vi gjør det riktig.

Regner med at vi ankommer Flores tirsdag morgen.