Etter kulingen…..

Da har vi lagt bak oss 2,5 døgn med stiv til sterk kuling og kraftig regn. I tillegg har vi hatt litt sydgående strøm hvilket er mot vinden, som betyr ekstra stor og brytende sjø. Så det har vært friskt. Vi ble advart mot å gå for langt øst, men det er den veien vi skal så vi la oss litt nærmere lavtrykket for å spare tid. Det førte til at vi fikk mer vær og lengre, men det sparte oss for ca 100 NM omvei.

Jeg må innrømme at da det stod på som verst lurte jeg på om dette var så lurt. Vi hadde veldig stor sidesjø som brøt over båten. En gang jeg satt og spiste ble vi sannsynligvis kastet ned i en bølgedal, for da jeg så opp, stod vannet over vinduene i salongen mens det fosset in i cockpiten fra siden. Men Fryd rettet seg pent opp og seilte ufortrødent videre. Hun oppfører seg veldig overbevisende og det er tydelig at dette er forhold hun er bygd for. Autopiloten er også veldig solid og stabil, den jobber mens vi gjemmer oss under sprayhooden eller ligger i køya. Under slike forhold brukes det veldig mye strøm. Sannsynligvis rundt 300 ah i døgnet. Med den vinden vi hadde produserte vindgeneratoren nesten alt vi brukte så det var ikke behov for generatoren. Bekymringen er om noe ryke,r for det er både vanskelig og risikabelt å få ting reparert under slike forhold. Da gjelder det å passe på utstyret og stå unna været hvis det blir for vilt.

I går ettermiddag stilnet vinden og alt var selvfølgelig umiddelbart glemt. Da ble det en del timer vi kunne seile, men nå er det natt og vinden har stilnet såpass at vi går på storseil og motor.

Da været var på det tøffeste slo det meg at slike forhold er strålende for å trene coremuskler. For eksempel å stille seg i spenn 2 min for å koke en opp kaffe. 90 grader mot vegg ett ben av gangen for å få av og på seg buksa. Henge etter en arm, mens vi forsøker å kle av og på oss med den andre. Dette er veldig bra trening. Da gjelder ikke en hånd til båten og en til deg selv. Da gjelder to hender til båten, eller hvis du trenger den andre, en hånd og flest mulige bein. Men man lærer og passe seg og vi er blitt ganske flinke til å bevege oss rundt uten å slå oss.

Det er nå ca 830 NM til Lymington. Det ser ut til å gå etter planen så langt, men den engelske kanal kan by på noen overraskelser.