Lavtrykk i kø

Så kom vinden og fremover ser det ut til at vi får vind så det holder. Det blir for det meste mellom 10 og 15 msek, men aktenfor tvers. I øyeblikket gjør vi rundt 7 knop på bare genoa. Det betyr at vi muligens ankommer Azorene før det blir mørkt mandag, men mye kan skje før den tid.

Værmeldingene er ekstremt presise her ute. Sikkert fordi det ikke er noen lokale forhold som ødelegger. Dette er forhold Fryd liker seg godt i. Vi har tatt opp kjølen halvveis, men kunne nok tatt den helt opp. Hun surfer veldig bra med sine brede flate hekk som gir god balanse og lite krenging. Med storseilet nede og nesten uten kjøl blir det heller ingen gearing.

Vi har ikke endret noe på vaktene siden vi startet. Det er på samme måte som vi erfarte da vi seilte vestover at vi kommer inn i en soverutine tilpasset vår vakt og når dette er innkjørt ønsker vi ikke forandring.  Jan som har soloppgangsvakten fra 3 til 6 regnet med at noen ville overta denne, men alle ville fortsette sin egen rutine.  Tre timers vakter er veldig bra. På den måten får vi 9 timer i mellom til å gjøre andre ting. Vi praktiserer det samme også på dagtid. Selv om de fleste er oppe er det den som har vakt, som har ansvaret. Dermed blir det ingen misforståelse.

Alle gjør sin del av jobben på eget initiativ noe som gjør min jobb som skipper lettere. Det er også en stor fordel at alle er erfarne seilere. Det betyr feks at de vet at i en båt har alt sin faste plass ellers blir det kaos. De har også erfaring med å sikre ting, ikke bare av sikkerhet, men også for å unngå hakk og sår i båten.  Det er særlig byssa som er utsatt både for matlagning og oppvask. Slikt krever planlegging ved mye bevegelse. Vi har så langt ikke hatt noen ulykker ombord. Jeg fikk litt kokende vann på et bart kne fordi jeg ikke hadde tatt på meg forkle, men det ble bare et lite sår.

Vi lager skikkelig middag hver dag. Her om dagen slo Jan til med hjemmelagde focaccia som gjorde stor suksess sammen med gryterett og ris. Det blir mer hermetikk nå så i går ble det Vesterålen fiskeboller med poteter og hvit saus. De siste gulrøttene gikk ut av båten nesten på egne ben så det ble ikke grønnsaker. Det eneste vi har igjen av slikt er stangselleri, noen tomater, løk og poteter.

Vi er sannsynligvis tidligere ute enn bølgen av båter som skal østover. Dermed har vi heller ikke sett tegn til en eneste seilbåt siden rett etter vi forlot USVI. Vi blir kun passert av noen få lastebåter i døgnet og VHF’en har vi ikke hørt et ord fra på over en uke.

..så slik går nu dagan som de sier litt lenger nord.