Vi får daglige værmeldinger fra ARC som har vist seg veldig presise. Men når det er meldt veldig skiftende vindforhold med regnbyger, er det ikke alltid så enkelt å bestemme seg for hva vi skal sette for natten. Vi ønsker at frivakta skal få sove og at vi unngår endring av storseil i mørket. Værmeldingen for natt til mandag hadde en stor spredning og vi bestemte oss for å være forsiktig for det så ut som det kunne komme veldig mye vind og regn, og i de værsystemene vet du aldri hva som kommer. Det førte til at vi tok ned storseilet og seilte bare på genoa. Det ble veldig lite vind og i regnværene var det enda mindre, så vi lå der og plasket gjennom natten og hadde vel det svakeste døgnresultatet på turen, på tross av at vi hadde seilt hele søndag på spinnaker.
I natt har vi gjort det bedre med ett rev i storseilet og noen ruller inn på genoaen. Da går det jevnt i rundt 7 knop. Vi har et par båter på AIS ca 12 NM bak oss, men det er også alt. Havet er stort og i skrivende stund, tirsdag morgen, er det ca 340 NM igjen. For oss høres det ut som ikke noe, men det er vel mer enn en tur/retur Norge – Shetland så alt er relativt.
Søndag hadde vi seilt sammen i to uker og det ble feiret med gulrotkake med aprikos. En sikker vinner her ombord. Ellers produserer Fryds hjemmebakeri en jevn strøm av ferske brød. Vi har tidligere slitt med å få stekeovnen ombord til å brenne jevnt. Det er en kryptisk tegning i instruksjonsboken om et mystisk rør som skulle justeres uten at vi hadde funnet ut av det. Men i Las Palmas tok vi ut hele ovnen og fant ut hva tegningen betydde. Vi fikk justert den etter beste evne og nå fungerer den knallbra.
Det slites litt på utstyret og i går gikk den andre kasteblokken i stykker. Det går stort sett ut over sjakler, tamper og blokker. Jeg syntes jeg hadde bra med slikt, men før hjemturen skal jeg skaffe et noe større lager. Vi bruker mye løse blokker til å holde spinnakerbom, styre skjøter, nedhaler etc og vi flytter dem rundt på dekk avhengig av hvordan seilene står. Dette er viktig for at seilene skal stå godt i bølgene og for å unngå slitasje på tau, rekkestøtter o.l. På denne type seiling får man aldri for mye av slikt utstyr. Før vi reiste sikret vi alle sjakler med strips eller ståltråd, men plutselig hadde sjakkelen til jibbpreventeren skrudd seg ut og ble ødelagt. Enten var stripsen da røket eller så hadde vi glemt den. Vi har en Walder jibbpreventer om bord som bremser bommen hvis vi får en jibb. Denne er helt fantastisk og den eneste nestenulykken vi har hatt med bommen var da sjaklen røk og vi måtte reparere den. Da fikk vi en ufrivillig jibb og ble minnet på hvordan det foregår uten preventer. Heldigvis bommet den på hodet til skipperen.