1000 NM igjen

I natt passerte vi 1000 mil igjen så da var det bestilt rosinboller. Det viste seg at Fryds hjemmebakeri hadde dårlig med bolleoppskrifter så den ble utsatt til senere og bestillingen ble endret til vafler til lunsj. I nøden………

Når dette skrives er det natt her borte. Vi har nettopp hatt en regnbyge med en del vind i så nå glir vi rolig av gårde med 2 rev i storseilet og litt innrullet genoa. Ofte lurt å vente til vinden kommer tilbake og se hva den er før vi eventuelt ruller ut genoaen. Å ta revene ut av storseilet skjer kun i dagslys.

Det går mye strøm og vi har en 3 kw generator ombord. Vi har en kraftig hydraulisk selvstyrer som stort sett styrer bedre enn mannskapet, men som trenger en del strøm. Batteriene lades via en 100 ampers lader, men da er det masse 220 volt igjen. Den bruker vi til watermaker som kan kjøres både på 220v og 12v, varmtvannsbereder, vaskemaskin og diverse annet. Vi koker alt vannet på el vannkoker som er både enkelt og sparer masse gass. Den kan vi kjøre på inverteren som konverterer 12v til 220v. Generatoren går typisk 2 timer om formiddagen og ettermiddagen. Solcellene vi har på targabøylen gir noe på dagtid, mens vindgeneratoren er lite effektiv i medvind, så vi er helt avhengig av generatoren.

Det har ikke blitt noe fisking enda. Vi seiler såpass fort og med alle delfinene rundt oss har vi ikke hatt lyst. Men nå har vi spist opp siste ferskkjøttet så da kanskje vi forsøker. Vi har fremdeles løk, sitroner og litt poteter igjen. Nettene vi hang opp under targabøylen og inne i kabinen har fungert veldig bra.

Vi satt opp et vaktsystem da vi startet. Det har ikke vært noe ønske om å gjøre endringer og det har nå utviklet seg til en rutine som ser ut til å passe alle. Når det begynner å skumre setter vi en mer konservativ seilføring slik at vi slipper å purre mannskap om natten hvis det ikke er helt spesielt. Feks i går tok vi to rev i storseilet og rullet inn noe på genoaen. Den har vi spridd til lo med spinnakerbommen. Det gjør også at selv i mye vind er det veldig lett for en person og rulle mer inn for du bare slipper bommen litt mer frem. Når «nattseilene» er satt spiser vi middag, som da blir mer behagelig.

Fra kl 19.00 har vi en 3 timers vakt hver hvor Steinar tar 19-22, Jørn 22-01, Arild 01-04 og jeg 04-07. Jeg tar tiden fra det mørkner frem til 19.00 og Steinar overtar fra meg om morgenen 07.00. Så våkner de to som har hatt vaktene i midten typisk ved 8.30 tiden og jeg litt senere. Det er derfor folk som sover om bord ca 14 timer i døgnet. Når alle er våkne blir det felles frokost. Etter dette er det ingen faste vakter. Det er gjerne en masse andre ting som skal gjøres også så vi tar det som det passer. Det viktigste med vaktsystemet er at vi får sove godt og så lenge båten seiler seg selv er det ingen problem og ta 3 timers alenevakter. Etter hvert som vi seiler vestover må vi stille klokkene. Hver 15 lengdegrad er som kjent en time og i øyeblikket ligger vi 4 timer etter norsk tid. På denne måten stemmer soloppgang og solnedgang sånn nogenlunde med det vi er vant til. Vi stiller bare hele timer og synkroniserer klokkene våre så alle er på samme tid.

Mye kan sikkert skje enda, men slik det ser ut i dag kommer vi til St. Lucia på onsdag. Vi seiler jevnt rundt 160 NM i døgnet. Det er ett døgn fortere enn jeg gjettet på forhånd som var den 13 kl 16.30 🙂 Kommer vi frem den 12. vil det være 3. gangen Steinar ankommer St.Lucia den 12. Desember. Han seilte både med Christian Radich og en ARC båt som begge ankom på samme dato med flere års mellomrom. Den gangen startet ARC to dager før, men det er enda 1000 NM igjen.

Jeg har vært i tvil om jeg vil seile båten hjem til våren, men nå har jeg kommet til at det vil jeg. Så det kommer til å gå ut en invitasjon til venner om å blir med på turen fra Kariben til Kiel. Regner det blir avreise Kariben i andre halvdel av april direkte til Azorene og etapper derfra hvor mannskap kan hoppe av og på. Jeg har hørt mye fint om å seile i Azorene så kanskje jeg skulle bli der litt før vi seiler videre. Dette vil uansett måtte tilpasses de som skal være med. Årsaken til Kiel er at det er et fint utgangspunkt for å seile de sydfynske øyer og oppover med Monica i juli.