1000 NM seilt

I går var en gledens dag for da fikk vi i gang watermakeren. Vi har jobbet en masse med den bare for å finne ut at den var helt i orden. Problemet er at når vi seiler i 7 knop genereres det en masse luftbobler langs båten som suges inn i watermakeren og det greier den ikke å håndtere. Det forklarer hvorfor den virket strålende før vi dro, men nektet å virke etter start. Løsningen er at vi opererer den via en bøtte i cockpiten som vi fyller med sjøvannspumpen. På den måten kommer luften ut av vannet før det går inn i systemet, så nå kan vi fråtse i ferskvann. Selv om vi bare kjører den samtidig med generatoren kan vi uten problemer produsere 160 l i døgnet og det greier vi ikke å bruke opp uansett.

Det går mye strøm ombord så det er godt med generator.  Med solceller og vindgenerator har vi et konstant netto forbruk på 12-15 ampere hvilket betyr over 300 amperetimer i døgnet. Det betyr 4 timer for generator per dag, men da blir det plenty varmtvann også.

I går åpnet Fryds hjemmebakeri så da ble det ferskt brød til lunsj.

De siste to dagene har vinden økt jevnt til rundt 12-15 msek med noe større bølger. Det har gjort at vi har tatt ned storseilet og seiler nå på spridd genoa og kutterseil. Likevel har vi gjort drøyt 7 knop i snitt. Denne seilføringen er veldig behagelig for den gir draget forut og med Fryds store bredde og uten kjøl som kan lage trøbbel, betyr det at det blir veldig rolig ombord.  I går spiste vi middag i salongen med vanlige tallerkener og gryter på bordet, selvfølgelig med sklisikker belegg, mens båten styrte seg selv i drøyt 7 knop og surfet i flere meter høye bølger. Ganske fascinerende. Dette gjør også at vi sover godt ombord.

I skrivende stund er det fremdeles mørkt og vinden har løyet noe så vi er nede i 6 knop, men mannskapet sover så farten er som den er. Først når alle er våknet og etter frokost tar vi en titt på værmeldingen og vurderer om vi skal justere seilføringen. Det er lite sannsynlig vi kommer til å gjøre det i dag for det er ventet at vinden vil øke igjen.

I øyeblikket har vi rundet 1000 NM utseilt og styrer rett mot St. Lucia. Det ser ut til at det er nok vind på denne kursen og da er det liten vits i å seile omveier.