Halvveis til målet

I går var vi halvveis med ca 1400 NM igjen og som bestilt ble det en slags gulrotkake. Problemet var at Toro forventet at vi hadde gulrøtter, men de fuglelikene var som tidligere nevnt deponert til de evige jorder så da ble det aprikos i stedet. Man tager hva man haver. Resultatet ble uansett strålende og kaken forsvant på et blunk.

Nå er vi så oppesen med ferskvannets at vi til og med kjørte en vaskemaskin med håndklær slik at de kunne konverteres fra saltvann til ferskvann.

Vi har hatt et par dager med ganske frisk vind og større bølger. På mandag seilte vi også spinnaker med vind helt opp mot grensen av det som var bra,  vi seilte  hele dagen med ca. 8 knop i gjennomsnitt før vi reduserte for nattseilas. I går seilte vi full med genoa og storseil i nesten like høy fart. Til natten tok vi først ett rev i storseilet, men med tanke på at det kunne komme en squall tok vi ett til for å sikre en god nattesøvn. Det er jo en god regel at når man begynner å tenke på å reve så skal man reve.

Det er til tider ganske stor sjø på skrå bakfra. Vanskelig å bedømme bølgehøyde, men vil tro de største er i hvert fall 8 meter fra dal til topp. Værmeldingen var 4 meter snitt og de regner fra midten, så det stemmer ganske bra.

Ellers seiler vi fremdeles med kjølen oppe. På romt slør som vi seiler nå får vi noe avdrift, men det er bare en fordel for det gjør at vi kan ha en høyere vinkel til vinden og dermed få bedre bæring i genoaen enn vi elles ville fått.

I natt er det ingen måne, men desto flere stjerner. Vi hadde en squall som passerte et par NM fra oss og litt regn, men i skrivende stund har vinden stilnet av og vi seiler rolig  i mørket. Det er mørkt over 12 timer i døgnet nå og her slår de av lyset ganske brått så det er lurt å være forberedt.

Tin Tin en  48 fot svensk aluminiumsbåt har seilt fortere enn oss tidligere, men de siste dagene har vi tatt den igjen og nå er den innenfor synsvidde. Hadde regnet med at den ville seile fra oss i natt da vi tok to rev i storseilet, men det skjedde ikke så de har åpenbart gjort noe lignende selv. Havseilas handler jo også om å komme i mål med utstyr og mannskap, så det er lurt å legge inn litt margin.

I går seilte vi parallelt med en katamaran. Den likte seg meget godt i romt slør og seilte fra oss. At den ikke var langt foran oss kan være at veivalget vårt har vært bedre.

Det er en god del båter som har brutt av forskjellige årsaker. Flere med rorhavari. Vi får daglige posisjonsrapporter og da er det moro å høre hvordan de andre seiler. En i vår klasse seilte plutselig 200 NM på et døgn, men lå så stille et helt døgn før den seilte videre i et mer rolig tempo. Vet ikke hva som skjedde, men det kan jo være de ble litt revet med i konkurransen og seilte frisk spinnakerseilas gjennom natten før de fikk seg en overraskelse. Det var en rask 48 foter så de har vel en 180-200 kvm spinnaker og bakse med.