Så var det tilbaketuren

På torsdag den 18. april bunkret vi mat, vann og diesel og tok en siste runde i pizzabåten i St. James Bay så mannskapet også fikk kjenne på badevannet.

Forholdene og vi hadde lyst til å forsøke å komme syd for et lavtrykk som var på vei så vi la ut samme kveld med kurs for Azorene. Å seile dit betyr vanligvis ikke «rumbline», men å posisjonere oss i forhold til trykksystemene.

Vi hadde på forhånd bestilt en såkalt skreddersydd værmelding fra Command Weather, men den sa bare at vi enten skulle ligge lenge å vente på bedre vær eller seile til Bermuda og gjøre det samme der. Årsaken var at det var så vanskelig å råde oss i værsystemene. De ble ganske sure da vi sa at ingen av delene var aktuelle og det at det var vanskelig å råde var jo nettopp årsaken til at vi kjøpte deres tjenester. Så de første 36 timene seilte vi med en vind omtrent på rumbline og hadde planlagt å slå så vi kom syd for lavtrykket. Vi forsøkte å spørre våre kjære meteorologer igjen, men denne gang ganske spesifikt og da fikk vi plutselig et helt annet og mye mer konstruktivt svar.  Så vi forstod at vi måtte fortsette nordover hvilket betyr å seile foran lavtrykket. For de som har forsøkt det vet at det har noen bivirkninger i form av mye vind. Så i natt hadde vi av og til opp til 15 msek og med kutterseil og to rev i storseilet bikket vi 10 knop i surfene fra tid til annen. Men Fryd er en rolig og solid dame som ikke lar seg affisere for mye av slikt.

Utstyret- har fungert bra bortsett fra at linen til rullegenoaen røk plutselig. Den ble skiftet i sommer for å sikre at nettopp slikt ikke kunne skje og ny line ble kjøpt hos seilmakeren nettopp for å være sikker at den var god nok Men det hjalp ikke stort.  Dette kunne vært problematisk fordi den vanligvis vil ryke når genoaen er revet noen ruller inn hvilket den var. Det betyr at den ruller seg ut under forhold hvor det er for mye vind for den. Men vi rullet inn kutteren, skjøtet linen og fikk inn genoaen og satt på den gamle linen på tromlen så nå er alt i skjønneste orden.

Forholdene har litt innvirkning på matlagingen. Fryds hjemmebakeri er i gang igjen så nå er det fersk sammalt, men middagene må begrenses til mat som kan spises med en hånd hvilket betyr alle varianter av gryter.

Det skal løye litt utover dagen og fra omkring tirsdag er vi visst på motor et par dager før det hevdes at vi skal finne vestavind som kan blåse oss østover til Azorene.  Det vil vise seg.