Tanker etter første periode

Når jeg skriver dette har vi reist hjem fra Las Palmas og jeg har avsluttet første periode av seilturen.

I begynnelsen av 2017 gikk det opp for meg at mitt liv var forgjengelig.  Det var i seg selv ikke noe sjokk for det vet vi jo alle, men for meg kom endringen da jeg måtte innse at jeg om en stund måtte regne med å slutte med aktiviteter jeg setter pris på og at de som er mest krevende fysiske og kanskje psykiske vil være de første jeg må oppgi.  Hvor lang tid jeg hadde før dette skjedde var umulig å si, men på bakgrunn av min helse ble denne erkjennelsen så sterk at jeg bestemte meg for å legge om livet mitt.

På dette tidspunkt var det ikke klart for meg akkurat hva jeg ville gjøre. Det som var klart for meg var at jeg måtte gjøre de aktivitetene som jeg ville angre på at jeg ikke hadde gjort den dagen det var for sent.

Det er mye jeg synes er moro, men seiling har alltid stått sentralt så det var et naturlig sted å begynne.

I løpet av de 40 årene jeg har seilt har jeg forstått at seileres forhold til det å seile er veldig forskjellig. Noen elsker konkurransen (regatta), noen vil oppdage verden, andre seile i barske områder osv. På samme måte er folks forhold til hvilke sanser de er mest fokusert på forskjellige.  Noen er opptatt av musikk (hørsel) andre mat (smak) noen syn (kunst o.l.).  For meg handler det veldig mye om å føle at jeg er til stede i noe – gjerne i naturen.  Når det gjelder seiling er det viktigste for meg selve opplevelsen av å være i båt. I løpet av disse 40 årene har jeg aldri kunne tilbringe mer tid sammenhengene i båt enn noen tilmålte ferieuker.

Jeg ville derfor oppleve å ha masse tid i båt! Siden jeg foretrekker å seile barbent måtte jeg sydover. Det ble mitt første prosjekt.

Det at jeg bestemte meg for å si opp jobben og gjøre ting jeg hadde lyst til, betydde ikke at min kjære kone, kjæreste og matros var klar for det samme.  Hun ville fortsette sitt vanlige liv så da trengte jeg mannskap. Jeg kunne selvfølgelig seile alene, men det er for kjedelig og dessuten risikofylt. For meg var derfor dette både et problem og en anledning.  Etter mange år hvor nesten all tid har gått til jobb og familie har det vært lite tid til venner.  Dette var en anledning til å ha god tid med personer jeg setter pris på. For at det skulle fungere måtte jeg ha noe å tilby som var attraktivt for dem også, slik at vi fikk det fint sammen. Å få med et koselig mannskap var for meg den største usikkerheten i hele prosjektet.

Så det å seile til Karibien har ikke vært drømmen om å seile over havet eller komme til Karibien, men ønsket om å være lenge i båt, fortrinnsvis barbent, og oppleve det sammen med venner og kjente.

Fryd er for meg noe mer enn båtene vi har eid før. Det er en avansert opplevelsesmaskin, et verktøy som kan gi oss gode opplevelser og føre oss trygt frem dit vi måtte ønske, uansett hvor.  Det har vært et godt valg.  Båten er trygg, solid, velseilende og ekstremt velutstyrt.

I løpet av disse tre månedene har jeg til sammen hatt 10 personer om bord.  Alt fra nære venner og familie til mer perifere bekjente, men vi blir godt kjent i båt.  Vi har sammen seilt neste 3000 NM uten noen store uhell.  Jeg har forsøkt å tilpasse ambisjonene til mannskapet så første runde seilte vi neste 1000 NM på 2 uker, så var det «badeferie» i drøyt 6 uker hvor vi seilte under 1000 NM, før vi igjen gjorde bortimot 1000 NM på under 2 uker. Min ambisjon har vært å kose meg i båt med folk jeg setter pris på, og jeg opplever at jeg har lykkes med dette.

Mannskapet til kryssing av Atlanteren er klart. Det er også flere som ønsker å komme over til Karibien og seile der etter at vi er fremme. Hva som skjer etter sesongen i Karibien er mer uklart, men det bekymrer meg ikke for jeg vet ikke selv hva jeg har lyst til.  Monica vil gjerne ha båten tilbake til Skandinavia så det kan være vi tar den dit enten med seil eller med skip.  Vi har god tid til å vurdere dette.

Nå er det hjem til landjorden. Jeg er jo så heldig at jeg har mye moro i Norge også og høsten er deilig med jakt og andre høstprosjekter. Rundt 10. november er det tilbake til Las Palmas å forberede ARC som starter den 25.

Takk for følget så langt.